Saariston rengastien kesä

Saariston rengastie sai toukokuussa 2022 Saaristomeripalkinnon. Perusteluina kiitettiin matkailukohteen pitkäaikaista kehittämistyötä ja aktiivista markkinointia. Rengastien kävijämäärä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa. Millaisilta kävijämäärät näyttivät tilastoissa vuonna 2022?

Polkupyöräilijät karttoivat rengastietä

Kävijämäärät 

Saariston rengastie     2018     2019     2020     2021     2022

Matkustajat              17580   21089   22707    27058   20095

Ajoneuvot                 6701     7342     8074     9838      7566

Polkupyörät               5056    6045     8482     9848     3483

Huomio matkustajamäärissä kiinnittyy erityisesti polkupyörämatkailijoiden määrän reippaaseen laskuun. Muu ajoneuvoliikenne on palautunut koronavuosien jälkeen vuoden 2019 tasolle.

 

Kesäsesongin sää

Säälläkin on kotimaan matkailussa suuri merkitys. 

Toukokuu oli maan eteläosissa kaiken kaikkiaan niin lämpö- kuin sadeoloiltaan melko tavanomainen. 

Kesäkuussa lämpötila pysytteli ensimmäiset kolme viikkoa lähelllä tavanomaista, kunnes juhannuksen tiennoilla ympäri maata mitattiin yli 30 asteen helteitä. Helteiden myötä myös koko kuukauden keskilämpötila kohosi keskiarvoa korkeammaksi.

 

Heinäkuussa sää oli vaihtelevaa niin lämpimien ja koleiden kuin myös poutaisten ja sateisten jaksojen vuorotellessa.

Elokuun puolivälissä alkanut hellejakso nosti kuukauden keskilämpötilan selvästi tavanomaista korkeammaksi. Sateiden osalta Suomi jakantui elokuussa kahtia: lännessä oli hyvin sateista ja etelässä sekä idässä kuivaa. Länsi-Suomeen osui elokuussa kovia ukkosia.

Syyskuun alkupuoli olin Etelä- ja Länsi-Suomessa aurinkoinen, mutta kuukauden puolivälissä ja loppupuolella oli pilvisempää. Säätyyppi muuttui syyskuun 13. päivänä, kun lännestä saapui matalapaine, joka jäi vajaan viikon ajakasi lähes paikoilleen täyttymään Suomen ylle. Suurin osa syyskuun sateista saatiin tällöin vain muutaman päivän ajan. Syyskuun 20. päivän teinoilla sää muuttui jälleen poutaisemmaksi, mutta Etelä-Suomeen kiertyi kuitenkin runsaita sateita idästä kuun lopulla.

(Lähde: Ilmastokatsaus 2022/Ilmatieteenlaitos)

 

Iniön kesä yrittäjien silmin

Cafe´Gamla Banken/Tove Mattson:

– Mennyt kesä oli hiljaisempi ja asiakkaita vähemmän kuin vuosi sitten. Erityisesti huomasimme, että pyöräijöitä oli paljon vähemmän. Heinäkuun kahdella viimeisellä viikolla ja elokuun ensimmäisellä viikolla matkailijoita oli eniten liikkeellä. Cafe´ Gamla Banken on suljettu vuoden 2023 tammi- ja helmikuussa, mutta maaliskuussa avaamme taas.

  

Cafe Alppila ja Cafe Reling/Tiina Pöyli

– Cafe Alppilan ja Cafe Relingin osalta matkailukesä oli hyvä. Kulkijoita oli runsaasti, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tällä viittaan edelliseen kesään, jolloin rengastiellä oli porukkaa liikaa eli kahvilat, ravintolat, yöpymispaikat ja lautat eivät pystyneet sujuvasti vastaanottamaan niin suurta kulkijamäärää. .Nyt kesäkausi oli kiireinen, mutta asiakkaat hyvällä mielellä. Cafe Alppilassa huomasi, että Antonian aikataulun muutos teki sen, että osalle kulkijoita tuli yllättäen kohtuuton odotusaika.

– Meidän yöpymisien suhteen en kyllä huomannut ollenkaan, että polkupyöräilijöitä olisi ollut vähemmän. Meillä oli useasti mäki niin sanotusti tyhjä aamuisin, koska yhtään yöpyjää ei mökiessämme ollut autoilla ja fillarit oli viety mökkien viereen nukkumaan. Tämä ehkä myös kertoo siitä, että polkupyöräilijät käyttävät palveluita runsaasti ja pidemmän aikaa rengastiellä kuin keskiverto autoilija.

– Sään osalta vaikutuksia voi olla yksittäisissä päivissä kesä- tai heinäkuussa, mutta ne eivät ole kovinkaan merkittäviä. Iso asia meidän kahvillille oli loppukesän viileys ja huonot ilmat. Eli koulujen alettua Rengastie oli avoinna vielä melkein kuukauden ja siihen saumaan sattui huonoja ilmoja, jotka vaikuttivat negatiivisestii meidän toimintaan.

Lopulta tuntuma kesästä on, että taas kerran siitä selvittiin vaikka kiirettä pitikin.

Teksti: Pekka Aava, Kuvat: Pekka Aava ja Kuva-arkisto

Hae sivustolta