HALOO, KUULUUKO?

teksti Sari Lapinleimu ja Mariella Blumberg


Puhelin- ja nettiyhteydet toimivat Iniössä kovin vaihtelevasti – tämä tuli selväksi elokuisessa Facebook-kyselyssämme. Kysyimme Telialta, Elisalta ja DNA:lta, mistä ongelmat johtuvat, ja mitä operaattorit aikovat epävarmoille yhteyksille tehdä.  

Toimivat puhelin- ja nettiyhteydet eivät ole saaristossa asuville tai siellä aikaansa viettäville silkkaa hupia. Ne ovat myös asioiden hoitamisen edellytys ja merkittävä turvatekijä. 

Iniö deltidsboende rf – Iniön osavuosiasukkaat ry toteutti elokuussa fb-kyselyn, jolla kartoitettiin yhteyksien toimivuutta eri puolilla Iniötä. Vastauksista selvisi, että joillakin yhteydet ovat toimineet moitteettomasti, joillakin vaihtelevasti ja osalla surkeasti. Siinä missä yksi teki etätöitä ongelmitta läpi kesän, toinen joutui hakemaan tontilta kiven tai kämpältä sohvannurkan saadakseen edes jonkinlaisen yhteyden ulkomaailmaan. 

Otanta oli pieni, joten sen perusteella ei kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. 

Yksi operaattori sai kuitenkin moitteita huomattavasti muita enemmän. Elisan asiakkaiden vastauksissa toistui sama havainto: yhteydet ovat heikentyneet selvästi verrattuna vuoden takaiseen, jolloin 3G-verkko vielä toimi.

Elisan viestinnässä ei löydetty selitystä huonontuneille yhteyksille. Yksi mahdollisuus toki on, että asiakkaiden käytössä on laitteita, jotka toimivat vain 2G/3G-verkossa. 3G-verkon sammuttamisen jälkeen nämä laitteet ovat vain 2G:n varassa, jolloin yhteydet toimivat varmasti aikaisempaa huonommin.

Kuuluvuuskartat suuntaa antavia

Kuuluvuuskarttojen perusteella kaikkien kolmen operaattorin 4G-peitto kattaa koko Iniön alueen. Yhteysongelmia silti on, erityisesti sesongin aikaan eli juhannuksesta koulujen alkuun. Kuuluvuuskartat löytyvät operaattorien sivustoilta esim. https://elisa.fi/kuuluvuus/

– Peittoaluekartta on verkon suunnitteluohjelmalla tuotettu näkymä kuuluvuudesta ja sellaisenaan arvio, joka on tarkalle tasolle vietynä väistämättä suuntaa antava, muotoilee yhteiskuntasuhteista vastaava Timo Saxén Telia Finlandin viestinnästä

Kuuluvuuteen vaikuttavat luonnollisesti maaston muodot sekä tukiasemamaston etäisyys käyttöpaikasta. 

– Mitä lähempänä tukiasemaa verkkoa käytetään, sitä parempia kuuluvuus ja verkon kapasiteetti ovat. Ja toisin päin: mitä lähemmäs kuuluvuuden reunamia mennään, sitä helpommin kuormituksen kasvu heikentää yhteyden laatua, DNA:n viestintäpäällikkö Elina Syrjänen toteaa. 

Operaattoreilla on velvollisuus tarjota tietoliikenteen peruspalvelu, toisin sanoen puhe ja data, kaikissa pysyvissä asuinosoitteissa ja yritysten toimipisteissä. Tämä saattaa kuitenkin vaatia asiakkaalta reititintä, ja jos kuuluvuus on huono, myös sisäistä tai ulkoista lisäantennia. 

Valoa tunnelin päässä?

Elina Syrjäsen mukaan DNA on läsnä kaikissa Iniön lähialueen mastoissa: esimerkiksi Norrbyssä, Nåtössä, Mossalassa ja Ahvensaaressa. Kaikki alueen tukiasemat on myös 5G-päivitetty. Lisärakentamissuunnitelmia ei tällä hetkellä ole.

Telia modernisoi parhaillaan mobiiliverkkoaan ja rakentaa 5G-verkkoaan. Myös Iniön tukiasema on uudistettavien listalla. Tämä aikataulu on kuitenkin vielä vahvistamatta.

– Uudistukset tuovat alueelle lisää kapasiteettia ja nopeamman verkon. Verkkoa parantaa myös se, että 3G-verkon sulkemisen jälkeen vapaaksi jäävät taajuudet otetaan 4G-verkon käyttöön, Timo Saxén sanoo.

Myös Elisan asiakkaille on luvassa parannuksia. 

– Suunnitteilla on Iniön saaren pohjoisosassa sijaitsevan maston vaihtaminen korkeampaan. Lisäksi tarkoitus on lisätä tukiasemia Telian mastoon Degernäsiin, mobiiliverkkojen osaston johtaja Tiinä Höckert kertoo. 

– Näiden toimenpiteiden aikataulu ei ole vielä varmistunut. Minimitavoitteena kuitenkin on, että uusi tukiasema saadaan asennettua olemassa olevaan mastoon viimeistään ensi kesäksi.

Kolme askelta kohti parempia yhteyksiä

Operaattorit lupaavat Iniöön valoisampia aikoja. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, voit parantaa yhteyksiä myös omatoimisesti. 

1. SIM-kortilla toimiva 4G/5G-mobiilireititin. Tarjoaa langattoman verkon paikoissa, joissa ei ole kiinteää laajakaistayhteyttä. Saatavilla on sekä akkukäyttöisiä reitittimiä matkakäyttöön että verkkovirralla toimivia reitittimiä kotiin tai toimistoon. Reitittimen sijoittelulla on väliä, joten paras paikka löytyy kokeilemalla. Normaalitarpeisiin riittävän, verkkovirtaan liitettävän, 4G-reitittimen saa noin 80 eurolla, sisäisen tai ulkoisen lisäantennin kanssa yhteensopivan reitittimen (ks. kohta 2) noin sadalla eurolla. Reitittimiä myyvät operaattorit ja kodinelektroniikkaliikkeet.

2. Sisäinen tai ulkoinen lisäantenni. Toimii reitittimen tukena ja vahvistaa signaalin vastaanottoa. Vaatii reitittimeltä tietynlaiset liittimet, joten tarkkana kannattaa olla! Sisäinen lisäantenni asennetaan pöydälle, ikkunaan tai seinään, ulkoinen esimerkiksi katon mastoputkeen (suositus) tai talon ulkoseinään. Sisäisen lisäantennin saa edullisimmillaan muutamalla kympillä, ulkoisen lisäantennin kiinnitystarvikkeineen noin kahdellasadalla eurolla. Lisäantenneja myyvät operaattorit ja kodinelektroniikkamyymälät. 

3. Eri operaattoreiden vertaileminen prepaidin avulla. Prepaid-liittymään ladataan käyttörahaa etukäteen, eikä siihen sisälly laskuja tai kuukausimaksuja. Operaattoreiden kuuluvuus ja verkon kuormitus vaihtelevat käyttöpisteittäin. Kun hankit eri operaattoreiden prepaid-liittymät, saat testattua, mikä toimii parhaiten juuri sinun tontillasi, ja valita operaattorin sen mukaan. Liittymiä voi ostaa ainakin operaattoreiden myyntipisteistä ja nettikaupoista, R-kioskeista sekä hyvin varustelluilta huoltoasemilta.

Hinnat ovat suuntaa antavia lähtöhintoja. Täsmällistä ja ajantasaista tietoa reitittimistä, lisäantenneista ja niiden asentamisesta sekä prepaid-liittymistä saat operaattoreilta!

Hae sivustolta