Text Mariella Blumberg och Sari Lapinleimu
Telefon- och internetanslutningar fungerar mycket varierande i Iniö – detta blev klart i vår Facebook-förfrågan i augusti. Vi frågade Telia, Elisa och DNA vad problemen beror på och vad operatörerna planerar att göra åt de osäkra anslutningarna.
Fungerande telefon- och internetanslutningar är inte bara ren underhållning för dem som bor eller tillbringar tid i skärgården. De är också en förutsättning för att hantera ärenden och en viktig säkerhetsfaktor.
Iniö deltidsboende rf – Iniön osavuosiasukkaat ry genomförde i augusti en Facebook-förfrågan för att kartlägga anslutningarnas funktionalitet runt om i Iniö. Från svaren framgick det att vissa har haft felfria anslutningar, vissa har varierande och vissa har dåliga. Medan en kunde arbeta på distans utan problem hela sommaren, var en annan tvungen att söka efter en sten på tomten eller ett hörn i soffan för att få någon form av anslutning till omvärlden.
Urvalet var litet, så det bör inte dras alltför långtgående slutsatser baserat på det. En operatör fick dock betydligt mer kritik än de andra. Samma observation återkom i svaren från Elisas kunder: anslutningarna har försämrats markant jämfört med för ett år sedan, då 3G-nätverket fortfarande fungerade.
Elisas kommunikation hade ingen förklaring till de försämrade anslutningarna. En mjölighet är att kunderna ha apparater, som fungerar endast i 2G/3G-nätet. Efter att 3G-nätet stängts av är dessa enheter endast beroende av 2G, vilket innebär att anslutningarna definitivt fungerar sämre än tidigare.



Täckningskartorna är vägledande
Enligt täckningskartorna täcker alla tre operatörers 4G-täckning hela Iniö-området. Det finns dock anslutningsproblem, särskilt under högsäsong, dvs. från midsommar till skolstarten.
-
- Täckningskartan är en vy av täckningen som producerats med nätverksplaneringsprogrammet och som sådan en uppskattning som, när den tas till en detaljerad nivå, oundvikligen är vägledande, formulerar Timo Saxén, ansvarig för samhällsrelationer vid Telia Finland.
Täckningen påverkas naturligtvis av terrängens form samt avståndet från basstationen till användningsplatsen.
-
- Ju närmare basstationen nätverket används, desto bättre är täckningen och nätverkskapaciteten. Och tvärtom: ju närmare täckningens gränser man kommer, desto lättare är det att ökad belastning försämrar anslutningskvaliteten, säger Elina Syrjänen, kommunikationschef på DNA.
Operatörerna har skyldighet att erbjuda grundläggande telekommunikationstjänster, det vill säga tal och data, på alla fasta bostadsadresser och företagsplatser. Detta kan dock kräva att kunden har en router och om täckningen är dålig, även en intern eller extern extra antenn.
Ljus i tunneln?
Enligt Elina Syrjänen är DNA närvarande i alla master i Iniös närområde: till exempel i Norrby, på Nåtö, Mossala och Åvensor. Alla områdets basstationer har också uppgraderats till 5G. Det finns för närvarande inga planer på att bygga flera basstationer.
Telia moderniserar för närvarande sitt mobilnätverk och bygger sitt 5G-nätverk. Även Iniös basstation finns på listan över de som ska förnyas. Denna tidtabell är dock ännu obekräftad.
-
- Förnyelserna kommer att ge området mer kapacitet och ett snabbare nätverk. Nätverket förbättras också av att de frekvenser som blir lediga efter att 3G-nätverket stängts kommer att tas i bruk för 4G-nätverket, säger Timo Saxén.
Även Elisans kunder kan förvänta sig förbättringar.
-
- Planen är att byta ut masten i norra delen av Iniö till en högre. Dessutom är det tänkt att fler basstationer ska läggas till i Telias mast i Degernäs, berättar Tiina Höckert, chef för mobilnätverksavdelningen.
-
- Tidtabellen för dessa åtgärder är ännu inte bekräftad. Det minsta målet är dock att den nya basstationen ska kunna installeras i den befintliga masten senast nästa sommar.
Tre steg mot bättre anslutningar
Operatörerna lovar ljusare tider för Iniö. Om detta dock inte sker kan du förbättra kontakterna på egen hand.
-
- En 4G/5G mobilrouter som fungerar med ett SIM-kort. Erbjuder trådlöst nätverk på platser där det inte finns någon fast bredbandsanslutning. Det finns både batteridrivna routrar då man rör på sig och nätströmsdrivna routrar för hemmet eller kontoret. Placeringen av routern är viktig, så det bästa stället hittas genom att prova. En nätströmsansluten 4G-router som är tillräcklig för normala behov kan erhållas för cirka 80 euro, en router som är kompatibel med en intern eller extern extra antenn (se punkt 2) för cirka 100 euro. Routrar säljs av operatörer och hemelektronikbutiker.
-
- Intern eller extern extra antenn. Fungerar som stöd för routern och förstärker signalens mottagning. Kräver en viss typ av portar från routern, så var noggrann! Den interna extra antennen installeras på ett bord, i ett fönster eller på en vägg, den externa till exempel på takets mastbuis (rekommenderat) eller på husets yttervägg. Den interna extra antennen kan erhållas för några tiotals euro, den externa extra antennen med monteringsutrustning för cirka 200 euro. Extraantenner säljs av operatörer och hemelektronikbutiker.
-
- Jämför olika operatörer med hjälp av prepaid. Ett prepaidabonnemang laddas med kredit i förväg. Det inkluderar inga fakturor eller månadsavgifter. Operatörernas täckning och nätverksbelastning varierar beroende på användningspunkter. Genom att skaffa prepaidabonnemang från olika operatörer, får du testat vilken som fungerar bäst på just din tomt och välj operatör därefter. Förbetalda abonnemang kan köpas på operatörernas försäljningsställen eller onlinebutiker, R-kiosker och välutrustade bensinstationer.
Priserna är vägledande. Exakt och aktuell information om routrar, extra antenner och deras installation samt förbetalda abonnemang kan erhållas från operatörerna!