Nya kaféentreprenörer på m/s Aura

Färjan har för Iniöbor, deltidsboende och turister varit en kär avkopplingsplats från fastlandets stress. Nella Närhi och Joonatan Hiltunen, båda 18 år gamla, tar över rodret på fartygets förnyade café med fokus på lokala produkter. (Publicerat i Iniöiten 2024)

Nella

Vad fick er att bli företagare på Aura?

N och J: Vi utexamineras från gymnasiet vid Turun Suomalainen Yhteiskoulu i vår och vill ta ett mellanår före högskolestudierna. Auras café har varit tomt ett tag, så nu är det rätt tid att öppna det. Caféets namn blir Café Puuksprööti. Puuksprööti (bogspröte) är en fast stång, som sticker ut framåt från ett segelfartygs för.

Den ena av er har en särskild relation till skärgården.

J: Min familj har en stuga i Iniö, jag har varit där sedan jag var liten. Jag tycker att det är den bästa platsen i världen.

Berätta om era produkter! Har ni någon matfilosofi?

N: Vi erbjuder fyllda bröd och croissanter, laxmackor, bakverk från Askondi-bagerikonditori i Vemo och givetvis glass från Jumon Juustola. Läskedrycker kommer från Amalias Lemonadfabrik på Åland, och vårt kaffe rostas av Askaisten Prännäri. Produkterna kan ändras, men vi anser att det är viktigt att erbjuda närproducerad mat.

Vilka blir era öppethållningstider?

N och J: Vi strävar till att hålla kaféet öppet varje dag på sommaren och på helgerna utanför säsongen. Vi tar också hänsyn till olika semestrar och helgdagar. Vi överväger också möjligheten till självbetjäning under vintersäsongen. Vi är glada att vara en del av de fast bosattas och deltidsboendes liv, kom gärna och hälsa på!

Följ Nella och Joonatan på Instagram @cafe_puksprooti!

text och bild Riitta Sourander

översättning Ralf Nyman

Sök